Édes őrölt paprika ASTA 140
A felhasznált növény egy része: szárított paprikapép kis mennyiségű maggal
Megjelenés és szín: ömlesztett,csomók nélkül, gazdag vörös szín
Az őrölt paprika a karotonoidok közé tartozik amit étel szinezékeket tartalmaz. Ezek capsanthin, capsorubin, zeaxanthin és cryptoxantine. Ezeknek az anyagoknak a színe sárga és narancssárga és piros között mozog, és az őrölt paprika megjelenése pontosan azok reprezentációjától függ.
Aroma és íz:aromás aroma, enyhén keserű édes íz
Használat a konyhában: gulyás, húsételek, mártás, hús, grill, saláták, levesek, növényi keverékek. Ez adja az élelmiszer színét és ízét.
Érzékeny a szinezék a hőre. Ezért ne adja hozzá a paprikát a forró olajhoz - keserű és barna lesz. Minél jobb a fűszer, annál könnyebb égetni.
Történelem és jelen: a paprikának otthona Közép-Amerikában van, ahonnan Kolumbusz Kristófgal érkezett Európába a 15. században. Először Spanyolországban került, ahol "spanyol borsnak" nevezték, majd hasonló éghajlatú régiókra terjedt ki. A 16. században Morvaországban kezdték termeszteni, és a mai Bulgária és főleg Magyarország régióiban virágzott a legjobban, ahol a feldolgozás híres hagyománya fejlődött.
Egészségügyi hatások:
Mit jelent az ASTA megnevezés?
Az ASTA (American Spice Trade Association) úgynevezett extraktív festést fejez ki, azaz mennyi festék szabadul fel a paprikából az olajba. Hagyjuk, hogy a fűszerek acetonban kioldódjanak, majd spektrofotometriás módon mérjük meg a kapott kivonat színét. Az eredmények 30 és 180 között mozognak. Általában minél magasabb a szám, annál jobb a fűszerek színezőképessége, és vele együtt az ára nő.
A felhasznált paprika sokfélesége és a termesztés során a körülmények nagy hatással vannak az ASTA értékére. Azt állítják, hogy a legmagasabb ASTA érték körülbelül 200 lehet, de megfelelő típusú borsra van szükség, ideális feltételekre a termesztési időszak alatt és gyengéd feldolgozási módszerre.